Περί αναβίωσης : από τους αρχαίους μύθους στου μύθους της θεατρικής ιστορίας /

Μαυρολέων, Άννα Ν.

Περί αναβίωσης : από τους αρχαίους μύθους στου μύθους της θεατρικής ιστορίας / Αννα Ν. Μαυρολέων. - Αθήνα : Ι. Σιδέρης, 2016. - 561 σ. ; 21 εκ.



Πρόλογος / Gonda Van Steen -- Εισαγωγή -- Α' μέρος : Στις απαρχές της αναβίωσης: ο Anacharsis του J. J. Barthelemy στη Χάρτα του Ρήγα και στις Antigones του G. Steiner -- Οι γλωσσικές συμπλοκές και η Ορέστεια του Βασιλικού θεάτρου (1903) - η είσοδος της δημοτικής στις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας -- Σοφοκλή Αντιγόνη - μαθήματα πολιτικής φιλοσοφίας από σκηνής -- Στοιχεία τελετουργίας και λαϊκής παράδοσης στις σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος -- Ο "Όμιλος Αρχαίας Τραγωδίας" και άλλες ιστορίες αναβίωσης --

Β' μέρος : (Μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην έρευνα των παραστάσεων Αρχαίου Δράματος) : Έρευνα κοινού: "Το προφίλ του θεατή παραστάσεων Αρχαίου Δράματος" -- Δείγμα κοινού -- Φορείς έρευνας -- Ερωτηματολόγιο Έρευνας Κοινού -- Στοιχεία διαμόρφωσης ερωτηματολογίου -- Ανάλυση ποσοτικών στοιχείων ερωτηματολογίων Μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Συμπεράσματα -- Ανάλυση ποσοτικών στοιχείων ερωτηματολογίων Ενηλίκων - Συμπεράσματα -- Η έρευνα και η καταγραφή παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος: Μεθοδολογικά προβλήματα και προβληματισμοί για την καταγραφή και τη μελέτη της παραστασιογραφίας του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος -- Παραστασιογραφία Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στην ελληνική σκηνή (από τον 19ο αιώνα έως το 2014).

Το αρχαίο ελληνικό δράμα ασκεί μια γοητεία στο σύγχρονο θέατρο, το οποίο, παρά την αποδόμηση των θεατρικών κωδίκων και τους σκηνικούς πειραματισμούς που επιχειρεί, εντάσσει τα αρχαία κείμενα σε ό, τι "καινούργιο" απασχολεί καλλιτέχνες και θεατές. Στον 21ο αιώνα, ο εκσυγχρονισμός των παραστάσεων, πέρα από το ότι υπερτονίζει την διαχρονικότητα των κειμένων, αποδεικνύει την δυναμική του θεατρικού κώδικα που αυτά φέρουν στη δομή τους. Το ερευνητικό ενδιαφέρον της παρούσας μελέτης εστιάζεται στην καταγραφή παραστάσεων (από τον 19ο αιώνα έως το 2014) σε διάλογο με την έρευνα κοινού που επιδιώκει να περιγράψει το "προφίλ" των θεατών και την επιρροή που ασκούν οι παραστάσεις αρχαίου δράματος στη θεατρική παιδεία τους. Επιπλέον επιχειρεί να αναδείξει τον δίαυλο επικοινωνίας του θεατρικού κειμένου με το κοινωνικό γίγνεσθαι, έτσι όπως διαμορφώνεται από την πολιτική και κοινωνική ιστορία. Από τον 19ο στον 20ό και 21ο αιώνα, η αναβίωση του αρχαίου δράματος αφορά ένα ευρύ θεατρολογικό φάσμα, το οποίο ακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τέχνης του θεάτρου και παρουσιάζει πολυεπίπεδους προβληματισμούς εναρμονισμένους με τις κυρίαρχες τάσεις. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

9789600806960


Παραστάσεις αρχαίου δράματος
Ελληνικό δράμα--Παρουσίαση, Σύγχρονη.
Θέατρο--Ιστορία--Ελλάδα--19ος αιώνας
Θέατρο--Ιστορία--Ελλάδα--20ός αιώνας
Θέατρο--Ιστορία--Ελλάδα--21ος αιώνας.

792.093 801
Πανεπιστήμιο Πατρών, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, 265 04, Πάτρα
Τηλ: 2610969621, Φόρμα επικοινωνίας
Εικονίδιο Facebook Εικονίδιο Twitter Εικονίδιο Soundcloud